Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Виклик вулиці чи батькам?
Опубліковано 14 травня 2024 року о 11:35

Ювенальна поліція Вінниччини про те, чому підлітки тікають з дому, яку це становить небезпеку та що робити дорослим, щоб убезпечити своїх дітей від таких вчинків.


ГРУПА РИЗИКУ

Це діти від 12 до 16 років. Головна проблема в тому, що їхній настрій швидко змінюється, і повернутися додому їм стає страшно через розуміння того, що вони можуть бути покарані.


ЧОМУ ТІКАЮТЬ З ДОМУ?

Втеча – це протест, жага до пригод. Дитина бажає відчути свободу вибору і втікає. Діти, які емоційно сприймають сварки з батьками, можуть втікати задля того, щоб змусити їх нервувати та хвилюватися. Розповсюдженою є ситуація, коли підлітки бояться покарання за провину. У деяких сім’ях діти тікають, тому що їх суворо карають батьки, ставлять багато обмежень, принижують. Тоді втеча – це буде, як спосіб захисту. І ще одна причина – це кохання.


ЯК ПОПЕРЕДИТИ ВТЕЧУ?

Важливо проводи разом багато часу і говорити з дітьми про все, що їх турбує. Розкажіть, що ні оцінки у школі, ні будь-які інші причини не змусять вас любити їх менше. Якщо хтось пожалівся на вашого сина чи доньку, не поспішайте карати, розберіться у ситуації та вирішуйте проблеми разом.

Важливо розповісти дитині про небезпеки, на які вона себе наражає, коли тікає з дому. Це можуть бути:

- зловмисники;

- безпритульні собаки;

- сумнівні компанії;

- відсутність можливості забезпечувати себе умовами для проживання або засобами першої потреби для нормального існування.


ЩО РОБИТИ БАТЬКАМ, КОЛИ ЗНИКЛА ДИТИНА?

Подивіться, чи дитина взяла щось із собою: гроші, гаджети, документи, рюкзак з речами, у якому одязі пішла. Підготуйте цю інформацію та актуальне за віком фото для поліції.


В ПОЛІЦІЮ ПОТРІБНО ДЗВОНИТИ ЧИМ ШВИДШЕ, ТИМ КРАЩЕ

Батьки у цей час переживають паніку, страх, відчай, а ще їх хвилює оцінка оточуючих. Немає сенсу щось приховувати – якщо напередодні була сварка, ви повинні це розповісти поліцейським, щоб ми змогли зрозуміти стан дитини і аналізувати куди вона може піти.


ЯК ПОВОДИТИ СЕБЕ БАТЬКАМ, КОЛИ ДИТИНА ЗНАЙШЛАСЬ?

Перші слова мають бути: "ми тебе чекали", «ми дуже хвилювались», «нам було страшно, що з тобою щось трапиться». Потім ви повинні відверто поговорити й домовитись, щоб подібного більше не траплялось, пояснюючи небезпеки.


ЩО РОБИТИ ДИТИНІ, ЯКА ОПИНИЛАСЬ У НЕЗНАЙОМОМУ МІСЦІ Й НЕ ЗНАЄ ЩО РОБИТИ?

Обов’язково розкажіть дитині, що вона не повинна просити допомоги у будь-кого з перехожих. Це можуть бути люди, які виконують якісь обов’язки, наприклад, касир у магазині, охоронець, найкраще – поліцейський.


Трапляються випадки, коли сторонні люди знаходять чужу дитину без супроводу дорослих і вирішують її обігріти та нагодувати, коли у цей час батьки та поліція шукають втікача. У такій ситуації треба спочатку дзвонити в поліцію, а потім вже допомагати.


І головне пам’ятайте, що профілактикою дитячих втеч з дому є довіра, любов та взаєморозуміння.


Відділ комунікації поліції


Вінницької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux