Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Скутер, мопед, моторолер, мотоцикл – це не іграшки, а засоби підвищеної небезпеки!: поліцейські Вінниччини продовжують нагадувати дітям правила користування мототранспортом
Опубліковано 20 липня 2024 року о 11:12

Задля зменшення дитячого дорожньо-транспортного травматизму працівники ювенальної превенції разом із поліцейськими офіцерами громади поспілкувалися із неповнолітніми вінничанами щодо дотримання правил керування двоколісними транспортними засобами. З цією метою правоохоронці провели профілактичний рейд у Вінниці.



З якого віку можна керувати автомобілем в Україні?



В Україні керувати мопедами та мотоциклами категорії "А" можна лише з 16 років. Посвідчення водія категорій "B" і "C" видаються українцям, яким виповнилося не менше ніж 18 років. ".


Поширеною залишається практика, коли підлітків навчають керування авто їхні батьки чи знайомі з досвідом керування транспортними засобами. Проте проводити такі заняття можуть лише спеціалісти з відповідним атестатом МВС.




Яке покарання за їзду без посвідчення водія?



В Україні передбачено покарання для неповнолітніх громадян, які керують транспортним засобом без водійського посвідчення. За таке порушення батькам доведеться заплатити штраф у розмірі 3400 гривень.


Немає значення, чи знали батьки про правопорушення своєї дитини. Навіть їхня присутність у транспортному засобі поруч з неповнолітнім не позбавляє відповідальності. Таке ж покарання передбачено й для повнолітніх осіб, які керують авто без посвідчення водія.

Неповнолітні українці не можуть керувати транспортними засобами, навіть в екстрених ситуаціях. Наприклад, якщо у водія авто, в якому вони знаходяться, різко погіршилося самопочуття.


Також важливо, чи був неповнолітній за кермом напідпитку. Якщо поліцейські помітять ознаки алкогольного чи наркотичного сп'яніння, то за це передбачено штраф у розмірі 17 000 тисяч гривень. Таке ж покарання чекає на водіїв, які відмовилися проходити перевірку.


Особливу увагу звертаємо дорослих, діти яких їздять мототранспортом без водійського посвідчення, мотошоломів і необхідних знань. Перш ніж купувати їм такі транспортні засоби, як скутер або мопед, подбайте про безпеку дітей.


Наголошуємо, що мопеди мають бути зареєстровані, як транспортні засоби, а керманичі повинні мати посвідчення водія. ПДР розповсюджуються на всіх учасників дорожнього руху, серед яких і скутеристи.


Поясніть, що поїздки на мотоциклі чи скутері пов’язані, перш за все, з відповідальністю, особливо, якщо за кермом юний, ще недосвідчений водій. Звертаємо увагу на збільшення кількості дітей на вулицях, які катаються на велосипедах, самокатах, скейтах, роликах. Особливо обачними будьте під час руху поблизу шкіл, дошкільних навчальних закладів, дитячих майданчиків та інших місць перебування неповнолітніх. Під час наближення до пішохідних переходів знижуйте швидкість, аби не втратити можливість швидко зорієнтуватися у разі зміни обстановки.

Для керування мототранспортом необхідно мати:

🔹 посвідчення водія з відповідною категорією,

🔹 свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та державні номерні знаки,

🔹 пасажири повинні їхати в застебнутих шоломах, не можна брати пасажиром дитину зростом менш як 145 см або віком менше ніж 12 років,

🔹 мотоцикл і тим більше мопед не має права брати участь у буксируванні,

🔹 технічний стан двоколісних транспортних засобів та їхнє обладнання повинні відповідати вимогам стандартів, що стосуються безпеки дорожнього руху.

Забороніть дітям, які не мають відповідного посвідчення та не досягли 16-річного віку, керувати мопедами, моторолерами чи іншими двоколісними транспортними засобами з об’ємом двигуна до 50 куб. см або електродвигуном до 4 кВт.

Будьте обережні та бережіть як себе, так й інших учасників дорожнього руху.


Відділ комунікації поліції 

Вінницької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux