Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція контролює законність реалізації хвойних дерев та піротехніки
Опубліковано 30 грудня 2021 року о 14:26

За дотриманням чинного законодавства стежать мобільні рейдові групи з числа поліцейських, представників Держекоінспекції, Держлісохорони, муніципальних служб та рятувальників. Під час спільних рейдів, які триватимуть до завершення новорічних та різдвяних свят, уповноважені суб’єкти здійснюють моніторинг ринків та місць можливої стихійної торгівлі хвойними деревами, вивчають документи на право порубки, перевезення та продажу ялинок. Також, припиняють порушення, пов’язані з незаконним обігом та використанням піротехнічних виробів.


Нагадаємо, що реалізовувати піротехнічні засоби дозволено лише за наявності ліцензії на цей вид діяльності, інших дозвільних документів. У разі виявлення порушень - піротехніка вилучається, а правопорушники притягуються до адміністративної відповідальності.
Здійснювати продаж новорічних дерев дозволено лише за наявності відповідного пакету документів. Усі дерева повинні  мати  спеціальні чіпи з   інформацією про те, в якому регіоні та лісництві  вони вирубані, їх сорт і якість.
За порушення законодавства у сферах реалізації хвойних насаджень і піротехніки передбачена відповідальність, як кримінальна, так і адміністративна:
- стаття 159 КУпАП «Порушення правил торгівлі на ринках». Санкція статті - накладення штрафу на громадян  до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб -  до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
- стаття 160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях». Санкція статті передбачає накладення штрафу  до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої.
- стаття 65 КУпАП (Незаконне знищення або пошкодження лісових культур) (уповноважені складати адміністративні протоколи представники Лісгоспу та Держеконагляду).   Санкція статті – накладення  штрафу на громадян до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Крім, адміністративної відповідальності порушник може бути притягнутий і до кримінальної відповідальності за ст. 246 Кримінального кодексу України  «Незаконна вирубка лісу».


Згідно рішення Вінницької  міської ради, заборонено використання піротехнічних виробів на прилеглих територіях закладів ресторанного господарства (ресторани, кафе, бари) розташованих в житлових будинках, на дитячих майданчиках та прибудинкових територіях.
У разі порушення встановлених обмежень передбачена відповідальність за статтею 195-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів). Санкція статті передбачає накладання штрафу в розмірі від 595 до 1700 гривень з конфіскацією предметів торгівлі.
Закликаємо громадян з відповідальністю  ставитись до використання піротехнічних виробів, не порушувати законодавство, аби Новорічні та Різдвяні свята пройшли безпечно.

Відділ комунікації поліції

Вінницької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux